Befejezett folyamatos jövő

* A leckéhez tartozó zene a nyelvtani rész alatt: Feltöltés alatt *

Nyelvtani magyarázat videó feltöltés alatt

Képzése: alany + will + have + been+ ige ing-es alakja

Kezdjük is azzal, hogy már az elején megnyugtatlak ezzel az igővel kapcsolatban: nem kell tőle megijedni, mert olyan szinten nem használják, hogy bizonyos nyelvtankönyvek már meg sem említik. Azért ejtek róla pár szót, hogy mégis megtudjuk, mi is ez, de ne félj, minden bizonnyal az életben nem fogsz vele találkozni....

Olyan cselekvések kifejezésére használjuk, amik valamikor elkezdődnek, vagy már el is kezdődtek és a jövőben majd valamikor véget fognak érni, de addig folyamatosan történik. (Hát, köszi - biztos ezt gondoljátok most :) ) Mindjárt szemléltetem is, hogy miről van szó. Pont azért, amiért ilyen bonyolultan hangzik, egy tagmondattal nem is tudjuk kifejezni, tehát kapásból kell hozzá kettő általában, mivel az egyik mutatja, hogy mióta tart a cselekvés, a másik pedig utal egy jövőbeli időpontra.

Pl.: In June I will have been learning English for five years. - Júniusban már öt éve fogok angolul tanulni.
In one hour she will have been sitting here for a day. - Egy óra múlva már egy napja itt fog ülni.

Olyan nyakatekert, mint a fene, szóval, ha látjátok, halljátok, akkor ismerjétek fel, de szinte kizártnak tartom, hogy valaki saját magát és a beszélgetőpartnerét is kínozza egy ilyen mondattal.

(Ilyen igeidőben még egy előadótól sem hallottam dalt, ezért ehhez a leckékez hiányzik a dalszöveg, de ha találkozol ilyennel, küldd el az info@zenesangol.com e-mail címre!)


Minden jog fenntartva ©2011-2012 Zenés angol Design by Heniweb